Reisvaccinaties zijn er voor jouw gezondheid!

      Reacties uitgeschakeld voor Reisvaccinaties zijn er voor jouw gezondheid!

Wanneer je graag grote reizen maakt, dan ben je vast al bekend met het fenomeen reisvaccinaties. Deze reisvaccinaties zijn soms verplicht om een land binnen te mogen, andere reisvaccinaties zijn optioneel maar wel aan te raden. Niet overal in de wereld is het immers zo goed geregeld als in Nederland. Hier bestaat sinds jaar en dag het Rijksvaccinatieprogramma waardoor sommige ziekten niet meer voorkomen. In andere landen zijn ze nog niet zo ver. Zo kun je op verre bestemmingen nog steeds dyfterie oplopen en ook tetanus. En wat denk je van polio? Je moet er niet aan denken dat je deze ziektes meeneemt als souvenir na je reis!

Reisvaccinaties kun je zelf regelen

Je hoeft niet naar je huisarts om je reisvaccinaties te halen. Dit kan gewoon door online een afspraak te maken bij Vaccinaties op Reis. Je maakt dan een afspraak op een moment dat het jou schikt. Je kunt hier ook terecht voor meer informatie over reisvaccinaties. Heb je bijvoorbeeld een DTP vaccinatie nodig voor de reis die jij gaat maken? Het is altijd verstandig om, voor je de reis ook maar boekt, na te gaan welke vaccinaties je nodig hebt en hoe lang je deze voor aanvang van je reis moet halen. Zo voorkom je dat je, ook als je de prikken hebt gehaald, alsnog in de problemen komt.

Overleg met je arts

Heb je een auto-immuunziekte of ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan kan het zomaar zijn dat je niet iedere prik mag halen die wordt voorgeschreven. Sommige vaccinaties kunnen botsen met de medicatie die je dagelijks gebruikt. En andere vaccinaties kunnen ervoor zorgen dat je ongeboren kind er hinder van ondervindt. Ook het geven van borstvoeding direct na het ontvangen van een vaccinatie kan problematisch zijn. Het is dus altijd verstandig om, voor je de afspraak maakt om de vaccinaties te halen, contact op te nemen met je behandelend arts.

Wat als je uit principe tegen vaccineren bent?

Dat kan natuurlijk, dat moet je helemaal zelf weten. Het is dan echter wel zo dat er landen op de wereld zijn waar jij niet welkom bent. Deze landen eisen een bepaalde vaccinatie om verspreiding van ziektes te kunnen voorkomen. De optionele vaccinaties neem je dan gewoon niet. Je ziet dan wel of je écht zo ziek wordt van het drinken van besmet water als mensen zeggen. Vaccineren is in Nederland niet verplicht, maar dankzij de hoge vaccinatiegraad in ons landje zijn er nog maar weinig kinderziekten echt levensgevaarlijk.